lördag 25 februari 2012


Alvdrottningens riddare heter en spännande serie fint illustrerade (Jan Kjær) barnböcker skrivna av Peter Gotthardt. Det är lättläst fantasy för de yngsta, ganska välskrivet och med spännande intriger. Åtta böcker ingår i serien totalt. Fokus skiftar lite mellan olika huvudpersoner, något dottern tyckte var lite tråkigt då hon helst hade önskat följa flickan från Den förtrollade skölden, vilken inleder serien.

Alvdrottningens riddare är en bra inspirationskälla för Äventyr, och likaledes en bra start för den blivande fantasyälskaren.

Peter Gotthardt har också skrivit böckerna om Det förtrollade slottet, som också de är utmärkta inspirationskällor avsedda för rätt publik, det vill säga barn i 7 - 8 årsåldern.

måndag 13 februari 2012

Drakarnas attack!


Äventyr med figurer. Vi använder Pathfinder och Dungeons & Dragons till större delen. Ibland slinker det med några gamla Warhammer från min tid som GW-entusiast. Husen är byggda av kartong, plast och lite trä samt målat med akrylfärg på tub och gouachefärger. Drakarna som syns på bilden kommer från Dungeons & Dragons: Dragon Collector's Set. 

Det går utmärkt att bygga borgar och hus av gamla brädspel som ni inte längre använder. Spelplanen fungerar utmärkt som grundstomme, och akrylfärgen fäster utan problem.

När vi fogar samman väggarna och mindre kartongbitar som ska se ut som stenar, limmar vi med Karlssons klister eller Kontaktlim. 

Akrylfärgerna är inköpte på Panduro. Vi grundmålar kartongen svart, sedan blandar vi svart och vitt till stenen. Om du har en grov  pensel (ca 1 cm bred) kan du dutta ut stenar på väggen efter målningen. Kan med fördel göras innan färgen har torkat så blir ytan lite mer skrovlig.

Porten kommer från ett gammalt Games Workshop-tillbehör, Mighty Fortress. Likaså stegarna som syns på bilderna längre ned.


Drakarna anfaller! En modig riddare går till attack högst upp i tornet. OBS! Denna stora drake ingår inte i Dungeons & Dragons: Dragon Collector's Set.


Strid på muren och framför den. Prinsessan Isadora (dotterns spelfigur, står på murkrönet) leder striderna och för människorna till seger!


torsdag 9 februari 2012

Äventyrs nya omslag!

Vi presenterar stolt Äventyrs nya omslag, som kommer att pryda den tryckta, reviderade och något tjockare regelboken. Omslagsillustratören heter Richard Svensson, och han står för bilderna i hela den nya regelboken.
söndag 5 februari 2012

Stora nyheter på gång!

Äventyr har inlett samarbete med tre tecknare, två från Rollspel.nu:s forum, samt en tecknare med en sida på Deviant Art. Vi har redan fått se en omslagsskiss till den tryckta versionen som förhoppningsvis kommer till sommaren. Det nya omslaget är snällare än det gamla, även om grunden är kvar: där står en 7-årig tjej som besegrat draken. Vi återkommer inom en snar framtid med lite sneak peaks.

onsdag 1 februari 2012

Inspiration - böckerna om EnyaDet finns gott om inspiration till Äventyr. Vi har tillsammans läst böckerna om trollflickan Enya, och de är både lättlästa och spännande. Huvudpersonen Enya utsätts för svåra prövningar genom de sex delarna i serien, skrivna av Josefine Ottesen. Vi läste böckerna då dottern var fem år, och för den åldern passade de väldigt bra, men de är också avsedda för dem som håller på att lära sig att läsa.

Illustrationerna som kompletterar texten är fint gjorda och passar historien och målgruppen mycket bra.

Böckerna om Enya är low fantasy, alltså inte så mycket fantastiska inslag, även om det förekommer exempelvis magi. Böckerna rekommenderas och kan säkert inspirera till sagor för Äventyr.De går att köpa via exempelvis Adlibris, och ges ut av Bonnier Utbildning på svenska. Av samma författare finns också böckerna om Drakherren, Sagan om Sigurd och Krigarprinsessan.